top of page
Larissa Zanstra

Hey there,
powerful woman

Een dromer, creatief, taboedoorbrekend, door passie gedreven & gefascineerd door de natuur. Mijn naam is Larissa Zanstra en in mijn werk als fotograaf sta ik voor het normaliseren van de rauwheid van geboorte en de puurheid van het moederschap. Maar het allerbelangrijkste: woman empowerment in dit proces.

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube

mijn verhaal

Al sinds ik mij kan herinneren maak ik foto's. Op jonge leeftijd wandelde ik al met een camera rond en fotografeerde ik wat mij inspireerde, veelal buiten. Tijdens mijn creatieve 4-jarige opleiding aan Academie Artemis heb ik deze passie kunnen ontwikkelen tot professie. Ik ben dan ook sinds 2019 werkzaam als fotograaf en heb sindsdien naast eigen werk ook voor verschillende ondernemingen mogen fotograferen. Ik wilde mij echter nog meer verdiepen in de connectie van mens en natuur om op die manier een verhaal te kunnen gaan vertellen met mijn werk. Dit heeft mij doen besluiten een master Social & Cultural Anthropology te gaan volgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

Hier is mijn fascinatie voor natuur en cultuur alleen maar gegroeid en begon dit zich te uiten in het geboorteproces. Naast dat moeder worden iets is wat ik het allerliefste wens in mijn leven, vond en vind ik dit proces zo magisch. Ik verwonder mij nog elke dag over het feit dat wij vrouwen nieuw leven kunnen creëren en op de wereld kunnen zetten. Tegelijkertijd is het iets heel natuurlijks dat overal ter wereld gebeurd bij, zowel mens als dier. Het verbindt ons met de natuur. 

 

Helaas kwam er bij verdieping in dit onderwerp ook frustratie op. Ik schrok van het feit dat vrouwen om mij heen zo bang zijn voor geboorte geven en dat zo veel vrouwen hun baring als traumatisch ervaren. En dat terwijl elke vrouw in mijn ogen recht heeft op een bekrachtigende geboorte ervaring. Door hierover te lezen bleek dat dit veelal komt door het 'Westerse' systeem waarin barende vrouwen als patient worden gezien in combinatie met de medicalisering en standaardisatie van de geboortezorg. Hieruit ontstond mijn verlangen om bij te dragen aan de verandering hiervan.

Deze combinatie van fascinatie en frustratie is dan ook de reden waarom ik tijdens deze master hier onderzoek naar heb gedaan. Hiervoor heb ik verschillende geboortes mogen observeren en fotograferen. En toen wist ik het zeker: ik wil geboorte geven normaliseren en jou, krachtige vrouw, centraliseren in het proces van zwangerschap tot geboorte tot de postpartum periode, door beelden te creëren waarin jij zelf het hoofdonderwerp bent. Mijn passie is een levensmissie geworden. 

‘If a woman doesn’t look like a Goddess during labor, then someone isn’t treating her right’. - Ina May Gaskin

Vrijblijvend kennismaken? Dat kan bij mij altijd.

Neem gerust contact met me op.

06 34207120 (whatsapp of bellen)

bottom of page